Er julen en kristen høytid?

For meg har julen alltid vært en familiehøytid, først og fremst. En tid for ro og ettertanke. en tid da man samles igjen, møtes igjen og tenker på dem man ikke møtte igjen.

For meg er ikke julen enten religiøs eller sekulær, den er tid satt av til ettertanke og takknemlighet, og jeg tror det er derfor det ikke spiller så stor rolle om vi bruker stjerner, engler, griser eller trær. Symbolene blir på sett og vis tatt ut fra sin opprinnelse og julen blir et slags amnesti hvor deres kjernebetydning er medmenneskelighet og samhold, og så får alle selv legge til det man måtte ønske av betydninger.

Det er nok grunnen til at kirken fylles i julen også. Kirken blir et sted man kan ha det godt- sammen. Selv har jeg aldri gått i kirken julaften, men jeg kan gjerne gå på en kirkekonsert, eller for den del på en "Vårres jul"-konsert med Hans Rotmo, for å få julestemning. Det får jeg av begge deler! Men jeg kunne nok godt tenkt meg å gå i kirka på julaften, jeg har hørt det er fint. Jeg tror til og med jeg ville vært velkommen, selv om jeg er bare en skarve agnostiker.

Hvis det er sånn det henger da er det heller ingen vits i å krangle om hvem som "eier" julen, og heller bare puste dypt, senke skuldrene og nyte julefreden... alle? Sammen?

4 kommentarer

Jon Finanger

19.12.2012 kl.11:15

Den artikkelen din burde hette: "Er julen en kristen høytid for meg?" Siden du generaliserer tittelen men personliggjør konklusjonen blir tittelen misvisende. Hadde du personliggjort tittelen ville artikkelen vært mere uinteressant og for relativistisk. Julen er selvsagt ei kristen høytid uansett hva du eller andre personlig måtte legge i det. Hva man personlig legger i julen er ikke et innlegg i debatten i om julen er kristen. Slik du beskriver det er det mere "den store kosedagen" du feirer - greit nok det, men at julen er en kristen høytid kommer man ikke bort fra. Andre feirer jo lysdagen (solvarv) i samme tidsrom, men det er jo ikke jul og kommer aldri til å bli det.

Pia

18.12.2012 kl.20:32

Jeg tenker egentlig ikke på det som en kristen høytid : -)

myruin

18.12.2012 kl.20:22

hva man gjør personlig er nå en ting, det andre er hva man får lov til å gjøre i skolen, eller hva som IKKE er lov.. Pappan min er lærer på barneskole, der får de ikke lov å gå rundt juletreet og synge norske julesanger eller å dra i kirken.. Fordi det er så mange som ikke er kristne.. Hva med at vi faktisk har statskirke i Norge, og det å lære om andre religioner bør vel være en bra ting..

Men som sagt, hva/hvordan man feirer jul hjemme er jo opp til hver familie!

Goood jul!

zentia

18.12.2012 kl.19:50

I vårt hus eier vi julen på vår måte.. Det skal handle om familie, god mat, musikk, gaver og samhold. At den for andre handler om religion eller hva det skulle være, får være opp til andre=D

Skriv en ny kommentar

ripsogvanilje

ripsogvanilje

33, Stjørdal

Mamma og kone med forfatterambisjoner, eks-trailersjåfør, brudekjolenerd, eks-HR-sjef, Røde Kors-sympatisør og nygift konemor med relativt god selvinnsikt, dårlig tålmodighet og tørr humor. Evner dårlig å skrive ting uten å sette ting på spissen. Venter når som helst en internasjonal utmerkelse for min innsats for menneskeheten ved ikke å ha valgt flygelederyrket. Er skikkelig dårlig med små ting som må danderes og/eller lett går i stykker og setter stor pris på mat som er klissete, elsker rødvin, Italia og alt som kan holde føttene mine varme. Sa opp jobben og tenkte å skrive en bestselger, plutselig. Blogger inntil videre og har en seriøs ambisjon om å betale huslånet med skribleriene mine. Wish me luck.

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits