Hvordan feiret romfolket Halloween?

 

Jeg har feiret Halloween denne uka. Ja, jeg feirer faktisk fortsatt, for lyset brenner i gresskarlykta på bordet mitt fortsatt. 

Tidligere har jeg vært selverklært motstander av Halloween. I år nullstilte jeg hele holdningen min og startet hele resonnementet på nytt. 

Hva er Halloween? Tja. Det er litt amerikansk, litt romersk, litt meksikansk og litt irsk, har jeg funnet ut. Litt katolsk, litt luthersk og litt hedensk. Det er egentlig ikke helt ulikt jula, da. Er ikke den også et sammensurium av gamle skikker? Vinterblot fra Norden, juletre fra Tyskland, Jesusbarn fra Betlehem og en svensk julenisse fra USA. 

Er det en tradisjon?  Tja. For noen, kanskje? Det er vanskelig å si hva som skal til for at det skal bli en norsk tradisjon. Det er sikkert like mange som feirer ramadan som halloween i Norge, men blir det en norsk tradisjon av den grunn? Det er ikke alle som feirer jul heller, men vi må vel kalle det en tradisjon. 

Er det kommersielt? Åja. Og ikke mindre kommersielt enn jula. Skulle vi feiret den opprinnelige jula, måtte vi vel valgt mellom gudstjeneste og griseofring på et steinalter i skogen? I stedet skal vi ha julebrus, plastikktre, en milion engler, nisser og fluesopp i skjønn forening. Alt i rødt, gull og sølv. Og det er etter at vi har brukt en månedslønn på alt det lilla. Og julekalendre. Et hav av julekalendre. Og juleavslutninger. Og julebord. Og så er det alltid en eller annen i hvert eneste boligfelt som føler seg kallet til å sørge for overbelastning av strømnettet ved å pakke inn hele huset i et blinkende hav av lysslanger, lysreinsdyr, lysnisser, lysengler, lyslykter, lysboller, lysranker.... Naboene sender dem en takk ved sengetid hver kveld. Stakkars epileptikere, de av dem som får anfall av blinkende lys må ha en tøff tid i desember. 

Er det bedre å gå julebukk (nyttårsbukk i noen landsdeler) enn å gå "trick or treat"? Eller "knask eller knep", et begrep som er så teit og idiotisk at jeg synes synd på den stakkaren som skrev det i Donald i 1993 eller deromkring. Det er ikke alt som egner seg for oversettelse til norsk. Her kommer min nyvunnet åpenhet til fenomenet Halloween til kort. Nå vet jeg at det er veldig, veldig få unger som faktisk går julebukk lenger. Mange har aldri hørt om begrepet, mens foreldre ivrig "liker" Facebook-sider som "Ja til julebukk, nei til Halloween". Om de hadde gjort det, ville ungene lært to ting. Det går an å kle seg ut uten å bruke 500 kroner på Toys'r'us, og man gjør seg fortjent til det godteriet man mottar. Her kan jeg skyte inn at det er greit å synge noe annet enn de to første strofene av "We wish you a merry christmas", bare sånn for variasjonens del. 
Alle har nemlig ikke råd til å følge opp dette kostymekjøret. Jeg synes det er nok anledninger gjennom året hvor ressurssvake foreldre får føle på sin utilstrekkelighet, vi trenger ikke en til. Det går an å være skummel for mindre penger. Og jeg liker ikke at ungene går rundt og tigger E-stoffer en onsdagskveld. Faktisk mener jeg å huske at noen byer har forbudt tigging ved lov. Gjelder dette bare rom-folk, kanskje? (Og hvordan feiret de Halloween...?) Jeg synes godt det kunne gjelde små plastkledde, sukkerhøye unger også. I det minste kunne de gjort seg fortjent til godteriet. Andres unger i masseproduserte satan- og zombiekostymer ER nemlig ikke så sjarmerende at jeg får lyst til å overøse dem med gaver. 

Noen mener man må kunne ha litt uskyldig moro. Det er jeg helt med på. Derfor feiret også vi halloween i år. 

Først dro vi i bassenget, hvor jeg kledde meg ut i bikini og skremte badegjestene. Etterpå, når plastdjevlene var gått hjem og antakeligvis var så høye på sukker at de måtte stroppes fast i sprinkelsenga, lagde vi skumle appelsiner og gresskarlykt, stekte vafler og spiste en skummel kveldsmat. 

 

Til slutt rundet jeg av med voksenvarianten, Hallo vin, og koste meg med alle de sure statusene på Facebook. Det kunne nesten virke som alle var på blodsukkernedtur. Noen var sure for at andre feiret Halloween, noen for at noen ikke gjorde det. Noen var sure for at andre misforstod hvor skikken kom fra, noen var sure tilbake for at de mente det var de første som hadde misforstått. Noen var sure på foreldre som fulgte barna på tiggerunden, noen var sure på foreldre som ikke fulgte dem. Noen var sure på godteriet de fikk, noen var sure for godteriet de ikke fikk. 

Jeg ser fram til en ny, underholdende Halloween neste år :-)

 

Én kommentar

Trine Hagensen Kjelsberg

02.11.2012 kl.17:41

Bra skrevet ..Liker :)

Skriv en ny kommentar

ripsogvanilje

ripsogvanilje

33, Stjørdal

Mamma og kone med forfatterambisjoner, eks-trailersjåfør, brudekjolenerd, eks-HR-sjef, Røde Kors-sympatisør og nygift konemor med relativt god selvinnsikt, dårlig tålmodighet og tørr humor. Evner dårlig å skrive ting uten å sette ting på spissen. Venter når som helst en internasjonal utmerkelse for min innsats for menneskeheten ved ikke å ha valgt flygelederyrket. Er skikkelig dårlig med små ting som må danderes og/eller lett går i stykker og setter stor pris på mat som er klissete, elsker rødvin, Italia og alt som kan holde føttene mine varme. Sa opp jobben og tenkte å skrive en bestselger, plutselig. Blogger inntil videre og har en seriøs ambisjon om å betale huslånet med skribleriene mine. Wish me luck.

Kategorier

Arkiv

hits