Harryhandel og harissa

Vi var på harryhandel i helga. Riktig så amatørmessig, vil jeg påstå. Mer som å handle på Obs, bare i SEK. Til og med kvotehandlingen var for nybegynnere. Det er ikke bolag på Storlien, så vi bestilte og fikk levert det på Coop'en. Og bare kvoten. Ikke det engang, handla null røyk. Proffene vet hvilket kjøtt som er billigere og hamstrer, og så bestiller de mengder av drikkevarer fra Tyskland og får levert der. 

På Coop'en på Storlien fikk jeg et lite sånn anfall av eksotiske matlagingsambisjoner. Jeg ble så fascinert av noen som ikke så ut som de kom fra verken Norge eller Sverige og snakket på et språk man må lenger enn Østersund for å finne. De fant og plukket varer jeg aldri har tenkt over at man faktisk bruker til noe, og jeg tenkte det ville vært morsomt å blitt med dem hjem på middag. Nå kan det godt hende jeg av ren ignorans overser det faktum at de godt kunne ha risengrynsgrøten klar i ovnen og snakket et fremmed språk fordi de gikk på språkkurs og hadde i lekse å praktisere. Slike forbehold må man ta. 

Og apropos eksotisk. Når jeg handler på andre butikker enn nærmeste Prix og Rema, blir jeg så veldig eksotisk. Det er nesten så jeg føler jeg begynner å vugge til rytmen av indre djembetrommer, den batikkmønstrede sarongen flagrer og det lukter fremmede krydderier inni nesen min. Bare synet av en boks kokosmelk av et annet merke er nok til at jeg føler meg litt mer i ett med moder jord. Er jeg på en såkalt "innvandrerbutikk" (det har helt sikkert et mer politisk korrekt navn...) kjenner jeg at nå, nå blir livet mitt helt annerledes. 


Jeg ser for meg at jeg må gå til innkjøp av noe nytt kjøkkenutstyr for å bli så eksotisk i matveien som jeg føler for.


Nå skal jeg komme hjem med smaker fra de fjerne strøk, kjøkkenet skal dufte av de deiligste krydderier og middagene skal bli en reise i tid og sted fra nå av. Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne, og lurer på om den bære-handlekurven jeg fant vil holde. Bare grøntavdelingen er jo enorm. Du og du for noen gastronomiske opplevelser som venter, jeg blir nok kanskje nødt til å ta et språkkurs i utenlandsk for å greie å uttale navnet på alle de fremmede rettene og alle de ukjente grønnsakene de involverer.

Så flagrer jeg og sarongen og djembetrommene langs hyllemeter etter hyllemeter med krukker og bokser og poser og pakker, med påskrift på hebraisk og thai og kinesisk og arabisk. 

Og så betaler jeg for en fem-pakk nudler i kassen og drar hjem og putter en Grandis i ovnen. 

Hjemme på kjøkkenet mitt er det ingen trommer og flagrende gevanter. Der er det samme gamle ullstrømpebuksa og det mest eksotiske musikkinnslaget er et nytt jenteband fra Namsos på P1. Nå har vi et stort kjøleskap, men det blir fort lite, for halve plassen er opptatt av ting jeg ikke aner hva jeg skal bruke til. Til hvilken anledning og hvordan tilbereder man auberginpuré? Hvorfor har jeg kjøpt to liter gresk naturell-yoghurt? Hermetisk innlagt paprika? Og hva i herrens navn er egentlig harissa og tahini....? Det aner meg at noe av dette vil bli å finne i kjøleskapet mitt om ti år også. Sikkert lurt inn i et hjørne, sammen med den spontankjøpte hermetiske haggis'en- som gikk ut på dato i 1999.

Én kommentar

Margrethe

24.10.2012 kl.08:48

Harissa er chilipasta. Du kan bruke det til alt mulig, er du i Tunisia for eksempel, gjør de nettopp det. Det er ganske sterkt, men du kan feks. ta littegrann i en omelett :) Vær forsiktig så du ikke spiser det for ofte, risikoen er at norsk mat ikke smaker noenting hvis du blir vant til for mye harissa, hehe. Tahini kan du bruke når du lager hummus (kikertpure) for eksempel. Kjempegodt til falafel. Auberginpure (baba ghanoush) kan man også bruke til falafel, eller rett og slett til dip. Sjekk ut mat fra midtøsten, sikkert mange oppskrifter her på nettet :)

Skriv en ny kommentar

ripsogvanilje

ripsogvanilje

33, Stjørdal

Mamma og kone med forfatterambisjoner, eks-trailersjåfør, brudekjolenerd, eks-HR-sjef, Røde Kors-sympatisør og nygift konemor med relativt god selvinnsikt, dårlig tålmodighet og tørr humor. Evner dårlig å skrive ting uten å sette ting på spissen. Venter når som helst en internasjonal utmerkelse for min innsats for menneskeheten ved ikke å ha valgt flygelederyrket. Er skikkelig dårlig med små ting som må danderes og/eller lett går i stykker og setter stor pris på mat som er klissete, elsker rødvin, Italia og alt som kan holde føttene mine varme. Sa opp jobben og tenkte å skrive en bestselger, plutselig. Blogger inntil videre og har en seriøs ambisjon om å betale huslånet med skribleriene mine. Wish me luck.

Kategorier

Arkiv

hits