Lage mat fra grunnen av, 2012 style

Det er en sen søndag morgen og jeg er har såvidt kravlet meg ut av morgenkåpa og inn i sånn treningsbukse som aldri vil bli brukt til trening, singlett og ull-ankelsokker. Nattsvart kaffe, et par ekstra grader på varmepumpa. 2011-tassen har allerede spist to ganger og begynte på runde to av endevending av kjøkkenskuffer da jeg puttet ham i senga si nettopp. Resten av huset holder på å våkne, det dusjes et sted, det nynnes et sted, det gjespes høylytt. Søndag, søndag!

Jeg sitter og gjører meg noen tanker mens komfyren blir varm nok til å putte rundstykkene inni. For de rundstykkene, de kommer fra frysedisken på butikken. Husmødre er ikke som de en gang var. Den tiden de skikkelige husmødrene brukte på å bake rundstykker, den bruker mitt slag på å kjøre til Sverige for å kjøpe dem ferdig. Når 2002 forteller hva de gjør på skolekjøkkenet, blir jeg bare trist. Da jeg hadde skolekjøkken på tidlig 90-tall, da lagde vi mat på skolekjøkkenet. Vi limte vel inn noen ja- og nei-mat-sirkler også, men først og fremst lagde vi mat, og vi lagde den fra grunnen av. Vi rev rotgrønnsaker til fingertuppene blødde, for råkostsalat skulle det være. Vi bakte rundstykker som var så grove at de burde hatt 18-årsgrense. Og vi måtte spise. Det fantes ikke én oppskrift i det norske skoleverket som resulterte i mat som smakte godt. Jeg antar det lå en slags karaktertest i det. Og vi rundet alltid av med å vaske opp koppene. Ikke sette dem i oppvaskmaskina, for det stod fortsatt under "romskip" på min gamle skole i 1993, men vaske dem. Vi lærte hva som skulle vaskes først og sist, hvordan det skulle skrubbes og hvordan det skulle skylles for at det skulle bli mest mulig hygienisk. Jeg har i ettertid lurt på hva som egentlig er så hygienisk med å putte alle koppene til alle sammen i én beholder full av vann, men tror vi kan sette det på den norske kontoen for rasjonalisering av alle luksusartikler, varmtvann inkludert. 


Nåja. Det er ikke SÅ lenge siden jeg gikk på barneskolen. Dette er skolekjøkken anno 1950
Foto: oslobilder.noNå heter det ikke "skolekjøkken", nå heter det "Mat og helse". Jeg skjønner at "helse" er et viktigere aspekt enn tidligere, siden antall timer fysisk aktivitet er så drastisk redusert for ungene. Men det jeg ikke skjønner, er at man ikke bruker den timen på en time ekstra gym. Når jeg hører at "bake rundstykker" består i å putte frosne rundstykker i komfyren, tenker jeg nemlig at det må ha en verdi å kunne elementær matlaging? Og da tenker jeg matlaging, ikke matvarming. Det burde vanket juling for dem som sier "lage Grandiosa". Man lager ikke Grandiosa. Man varmer den. 

Kan ungene å lage eggedosis? Vet de at i gamle dager måtte vi knekke egg når vi lagde kake, fordi det ikke fantes ferdig kakerøre i  butikken? Vet de at man kan lage buljong selv? Vet de at nesten hver eneste del av dyret- ja, for kjøtt kommer faktisk fra dyr!- kan brukes til noe fornuftig, annet enn MUK?


Alt dette er superenkelt å lage selv.
Jeg gjetter at tidsbesparelsen er minimal og den økonomisk besparelsen ganske stor ved å gidde å lage selv!Dette er en massiv og kollektiv undervurdering av ungene, jeg skjønner det. Men det er akkurat det vi tillater Toro & co å gjøre også. Vi tillater at man bruker begrepet "lage mat" om prosedyrer som ikke har noe med matlaging å gjøre i det hele tatt. 

Jeg skal nå gå på kjøkkenet og putte rundstykkene i ovnen. I morgen skal jeg jaggu bake.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

ripsogvanilje

ripsogvanilje

33, Stjørdal

Mamma og kone med forfatterambisjoner, eks-trailersjåfør, brudekjolenerd, eks-HR-sjef, Røde Kors-sympatisør og nygift konemor med relativt god selvinnsikt, dårlig tålmodighet og tørr humor. Evner dårlig å skrive ting uten å sette ting på spissen. Venter når som helst en internasjonal utmerkelse for min innsats for menneskeheten ved ikke å ha valgt flygelederyrket. Er skikkelig dårlig med små ting som må danderes og/eller lett går i stykker og setter stor pris på mat som er klissete, elsker rødvin, Italia og alt som kan holde føttene mine varme. Sa opp jobben og tenkte å skrive en bestselger, plutselig. Blogger inntil videre og har en seriøs ambisjon om å betale huslånet med skribleriene mine. Wish me luck.

Kategorier

Arkiv

hits