Oppussing enebolig fra 50-tallet. Før- og etterbilder- utvendig

I januar 2007 kjøpte jeg en enebolig fra 1954. Omtrent samtidig som jeg flyttet inn ble jeg sammen med ham jeg nå er gift med og... her skulle jeg sagt at sammen har vi blomstret inn i ektepakten i en pastellfarget sky av kreative prosjekter, elsket mykt i blått måneskinn gjennom et åpent vindu på et nymalt soverom. At som den gjensidig utfyllende kreative kraften vi er har vi nennsomt gitt nytt liv til det gamle huset, og forent i kraften av målet om vårt eget hjem i vår ånd har vi pusset og banket og sparklet og flikket. 

I virkeligheten hadde vi det omtrent sånn i tre dager. Eller var det timer? Deretter planla jeg, han mente det ikke gikk, jeg ble sur og så gjorde han det sånn likevel fordi jeg ble så grinete, han fikk det selvsagt til fordi han er flink og har en tålmodighet som er en nobelpris verdig, og utsatte seg dermed for det samme en gang til. Jeg hjalp til i begynnelsen, men slurva så innmari og ble så sur når han kommenterte det at jeg boikottet stort sett alle praktiske gjøremål fra 2008. 

Så all ære til ham, til hans og mine foreldre, våre brødre og deres bedre halvdeler, våre naboer, Vakre Hjem Melhus og alle andre som har hjulpet til å realisere det som til syvende og sist ble et salgsprospekt og et prosjekt for nok et ungt par med like mye pågangsmot som det vi hadde tidlig i 2007. Måtte de få mindre å gjøre enn det vi hadde.

Jeg må legge ut porsjonsvis, jeg har ikke funnet igjen alle "før"-bildene av alle rommene ennå...

En liten beklagelse før du scroller nedover for å kikke på bildene: Bildekvaliteten på FØR-bildene er delvis elendig. Jeg kunne dessverre ikke finne de lagrede bildene fra jeg kjøpte huset, så jeg måtte knipse bilder fra det printede prospektet...

_______________________________________________________

Fasade mot sør

 
20072008


20092012

Fasade mot vest


2007


2012

 

Utgangspunkt:

Hoveddelen av huset, "kassen" nærmest fotografen på bildene over, er den opprinnelige fra 1954, og har full kjeller. Tilbygget var satt opp midt på 80-tallet og har bare krypkjeller. Huset var malt kritthvitt uten kontrastfarger. Den hadde en liten balkong på baksiden av huset, med adkomst gjennom vaskerommet eller via trapp utenfra. Denne var nok tenkt som adkomst til tørkestativ bak huset, mer enn oppholdssted. På sørsiden (himmelretningene er ikke helt i henhold til kompasset, sørsiden vender strengt tatt mot sør-vest) var terrenget bygd opp noe, og her stod flere trær. En stubbe var fundament for et utebord og en annen for et lite fuglemathus. Plena hadde i årenes løp fått et søkk midt på hvor det samlet seg mye vann. Rundt hele plena var det satt opp et nettinggjerde. Tomta ligger i et område med mye leire. Den gamle grunnmuren fra 50-tallet absorberte mye fuktighet fra leirgrunnen rundt, slik at det ikke gikk an å bruke kjelleren til lagring. Etter den første vinteren var alle sommerskoene jeg satt ned grønne av mugg...

Dette ble gjort:

Alle trærne med unntak av eineren ved gårdsplassen ble skjært ned. Den ble ene og alene spart fordi et familiemedlem i generasjonen over oss hadde en meget sterk formening om at det var synd og skam å flytte på en einer som var SÅ fin. Oh well. Edelgranene ble kappet og, med tillatelse fra velforeninga, brent på bål på lekeplassen en novemberdag i 2007. Denne dagen lå skydekket tungt, det yret og var vindstille. Granbarbål medfører en hel del røyk som denne dagen ikke fikk hjelp av luftstrømmer til å blåse bort. Det innebar at hele boligfeltet lå under et lavt lokk av bålrøyk og det kom noen gufne kommentarer mens vi i mange timer ladet bålet. Etterpå ble bålplassen stengt for evig og alltid og ikke engang det tradisjonsrike pinsebålet fikk brennes der igjen, og bålet var fortsatt tema i velforeninga da jeg selv satt i styret der flere år etterpå, riktignok uten at de som fortsatt fikk puls av det visste verken at det var mitt bål eller at velforeninga den gang hadde gitt tillatelse til det. Hehe.

Hele tomta med unntak av skråningen i bakkant av huset ble endevendt. Det ble drenert rundt hele den originale kassen, og plena ble planert ut for å få riktig fall mot utkanten av tomta. Gårdsplassen ble utvidet og rundt hele plena ble det satt opp steinmur. Fordi det stadig samlet seg vann i veikrysset, ble kummen byttet med en ny. Dette ble kommunen veldig lite glad for, og sa vi måtte tilbakeføre kummen og muren i opprinnelig stand da naboene var veldig redde for at det nå ville bli oversvømmelser og dårlig sikt i krysset. Det med oversvømmelse var jo en grunn til at det ble byttet, og hvorvidt det ble dårlig sikt i krysset... se selv på bildet fra 2009. Kummen står et par meter til venstre for skiltet med gatenummer.

Midt på plena, for å bryte opp plena litt, ble det bygd opp et steinbed. Midt i ble det satt ned en kumme. Denne var ment å fungere som fundament for flaggstang. Den ble aldri montert- men det ville vært veldig fint! :-)

 Vi investerte noen kroner på å få en gartner til å lage en plan for hele den ett mål store tomta. Kriteriene var at det skulle være lettstelt men med litt puslemuligheter for oss med ikke altfor grønne fingre. Det går fort mange tusen kroner om man skal plante feil planter på feil sted i en ett mål stor hage, derfor var det ikke vanskelig å forsvare å bruke noen ganske få tusenlapper på en sånn plan. Vi fikk med en "handleliste", som vi valgte å ikke ta i ett jafs, men har brukt planen og handlet i henhold til den med noen egne justeringer sånn litt etterhvert. Vi kom aldri i mål, men var godt fornøyd med det vi fikk gjort.

 Etter at plen og gårdsplass var etablert, ble ny terrasse på 60 m2 satt opp. Denne var meldepliktig og kostet derfor idiotiske 5000 kroner ekstra bare for å sende inn et papir til kommunen. Totalt meningsløst... Men den ble innmari bra, synes vi selv, med stor privat og lun plass bak huset og god plass også på sørsida. Den ble mindre brukt på grunn av innsynet, men det fungerte veldig fint å ha terrasse som gikk rundt hele forsida på denne måten. 

Innenfra endret vi adkomst fra via vaskerom til direkte fra kjøkken, ved å bytte ut et vindu på baksida av huset med ei stor skyvedør. Skal rote frem et bilde av det og putte inn her når jeg finner et! Det gjorde kjøkkenet lysere og ga oss et digert ekstrarom utenfor kjøkkenet! 

Ved ytterdøra ble den gamle strekkmetalltrappa byttet ut med tretrapp med en liten terrasse. Dette ble aldri noe oppholdssted, men med ganske liten gang var det greit å ha litt plass utenfor til å ta av skitne sko og sånt noe.

Huset ble malt i Vestlandsrødt med Butinox Futura maling, med staffasje i Bomull.

Vi har fått masse god hjelp og råd i forhold til maling og farger hos Vakre Hjem Melhus. Anbefaler deres blogg: http://blog.vakrehjem.com/ Masse nyttige tips her! :-)

 

3 kommentarer

kevin kul

05.10.2012 kl.16:52

hei torunn kevin kul her

ripsogvanilje

05.10.2012 kl.10:17

Rita: Ja betale du mæ for det så æ får betalt huslånet mitt så e æ helt med! ;-)

Rita

05.10.2012 kl.10:01

Du burde vært forfatter... Hei! Du kan jo bli det nå?! :-)

Skriv en ny kommentar

ripsogvanilje

ripsogvanilje

33, Stjørdal

Innviklingshemmet småbarnsmor, eks-trailersjåfør, brudekjolenerd, eks-HR-sjef, Røde Kors-sympatisør og nygift konemor med relativt god selvinnsikt, dårlig tålmodighet og tørr humor. Evner dårlig å skrive ting uten å sette ting på spissen. Venter når som helst en internasjonal utmerkelse for min innsats for menneskeheten ved ikke å ha valgt flygelederyrket. Er skikkelig dårlig med små ting som må danderes og/eller lett går i stykker og setter stor pris på mat som er klissete, elsker rødvin, Italia og alt som kan holde føttene mine varme. Sa opp jobben og tenkte å skrive en bestselger, plutselig. Blogger inntil videre og har en seriøs ambisjon om å betale huslånet med skribleriene mine. Wish me luck.

Kategorier

Arkiv

hits