"Tigger" med bankterminal- også i Trøndelag.

Leser i VG i dag at en kvinne på Slependen har blitt oppsøkt av en tigger med bankterminal. Vi hadde et tilsvarende besøk i forrige uke, men det var jo her i Trøndelag. Det slår meg at enten er det et ekstremt velregissert svindelforsøk, veldig avansert tigging (privatpersoner kan vel ikke få bankterminal, for eksempel) eller, og vel så sannsynlig, et elendig kommunisert lovlig opplegg.

Mannen som kom på døra til meg, var også fra et afrikansk land (har glemt hvilket) og i mine øyne ganske voksen for å være student.
Han snakket engelsk, og presenterte seg med kopier av oppholdstillatelse, pass og noen andre dokumenter som var laminert. Han hadde også et ark hvor det stod om studentorganisasjonen som hjalp ham, og forklarte at han solgte barnebøker. For hver bok han solgte fikk han en andel som skulle gå til studiene hans. Han hadde en liste over bøkene og sa han hadde dem i bilen. Jeg la merke til at det stod en nettadresse der også, og den bad jeg om å få en ekstra kikk på for å huske. Den har jeg selvsagt glemt, sammen med navnet på studentorganisasjonen. Men jeg husker at den holdt til på Røyse utenfor Hønefoss og at den var 40-45 år gammel. Jeg syntes det var rart at jeg ikke hadde hørt om den før hvis den var så gammel. 

Jeg hadde fra før jeg åpnet døra bestemt meg for ikke å kjøpe noe, og for å bli kvitt ham fort. Jeg satt og hørte ei tuppe i leksene, og måtte tilbake for motivasjonen hennes fordampet.  Først, etter utførlig forklaring og fremlegging av nevnte papirer, tok jeg den vanligvis trygge "beklager, jeg har ingen kontanter hjemme". Hvilket var sant, forøvrig. Da sa han at det ikke var noe problem, da han hadde bankterminal. Jeg ble nok stille en stund, mens jeg tenkte på hvor lang tid det går før idrettslagene handler inn bankterminaler og sender med loddselgerne... Da jeg forklarte at jeg uansett ikke ville kjøpe noe, men at jeg gjerne sjekket ut nettsidene og så hva det var for noe, ble han litt mer pågående og gnålete. Han fortalte om hvor hardt det var og at hver krone han fikk ville hjelpe ham. Han spurte om han fikk komme igjen på et annet tidspunkt sent i høst, og det sa jeg at han gjerne må gjøre (da har vi flyttet).

Jeg skulle gjerne husket navnet på denne organisasjonen. Jeg har prøvd å google men finner ingenting.

Det er helt uaktuelt for meg å dra kort for en tilfeldig afrikaner som dukker opp på trappa mi og selger barnebøker. Det hadde ikke hjulpet om han hadde vært hvit som et laken, kommet fra Skjåk og solgt rosemalte kaketiner. Eller om det hadde vært en supersjarmerende og oppriktig 11-åring som solgte dopapir for en eller annen idrettsforening. Jeg kjøper lodd i kakelotteriet til Saniteten og for stedets idrettslag, og når Røde Kors Hjelpekorps kommer på døra med kaffekopp til 200 kroner betaler jeg gladelig. Og musikkorpset, de kjøper jeg masse lodd av, fordi jeg synes det er så kjempemessig at noen gidder å sørge for at vi har musikk til 17.mai-toget. Og når så Plan Norge har fått sitt årlige innhogg i lønnskontoen, da har jeg så skinnende ren samvittighet på donasjonsfronten at jeg ikke føler jeg "må" gi ei krone til noen flere. Ikke til afrikanske studenter. Ikke til sparklede drittunger som tigger penger til russebuss fordi de tror verdien på russefeiringen definerer hvorvidt de blir lykkelige her i livet. Ikke til tiggere på gata. Man vil alltid framstå som en kynisk jævel i noens øyne når det gjelder å gi bort pengene sine, enten man gir litt til alle, mye til noen eller har bestemt seg for hvem man fordeler på. Men sånn er det nå for min del!

12 kommentarer

Enbedrehalvdel

01.06.2011 kl.18:24

Sten: Hvorfor spiller du rasismekortet? Dette har jo ingenting med rasisme eller fremmedfrykt å gjøre. Skal du disse noen for fremmedfrykt er bloggforfatteren definitivt ikke i den gruppen, tipper hun har tilbrakt mer tid i u-land enn deg. Dette lukter radikal antirasisme lang vei.

Jeg sto forresten og malte vinduskarmen da nevnte selger kom på døra, og overhørte samtalen.

Var det noen som oppførte seg dårlig var det selgeren, som var pågående og ikke ville gi seg uten et salg. Forfatteren av denne bloggen oppførte seg overhodet ikke ufint, og sa nei takk på en hyggelig måte, i mine ører.

Så dere mener altså at man skal kjøpe barnebøker fordi det er synd på selgeren? Spør du meg er det bedre å gi noen hundrelapper i måneden til Plan Norge, enn å kjøpe en bok som kanskje ikke engang blir lest, hvor 50 kroner går til selger og 200 kroner til forlaget.

Slik velger vi å gjøre det altså.

Philip

01.06.2011 kl.18:21

Helt siden begynnelsen på 1970-tallet har universitetsstuderende fra Afrika og Asia kommet til Norge for å tjene penger til studiene sine. Ingen av studentene er kommet til Norge for å tigge, men for å arbeide på helt lovlig vis. De gjør det ved å selge bøker for Norsk Bokforlag. De er registrert hos politiet. De må igjennom helsesjekk. De får personnummer og arbeidstillatelse. De betaler skatt til staten som alle oss andre. De bærer identitetskort og for første gang også betalingsterminaler. I 3-4 sommermåneder reiser de land og rike rundt på moped og i bil. Ved dørene får de 100.000 ?Nei takk!? men heldigvis også mange ?Ja takk!?. I september reiser de hjem og fortsetter studiene sine. Dette er et utviklingsprosjekt av dimensjoner!

ripsogvanilje

01.06.2011 kl.18:12

Athaug: Intensjonene er helt sikkert gode, de. Takk for link!

ripsogvanilje

01.06.2011 kl.18:10

Eirik: Ja! Det er adressen han viste fram. Takk! :-) Ser jo ut som et stødig og velprøvd opplegg.

ripsogvanilje

01.06.2011 kl.18:10

Sten: Hadde vært en kjempefordel om man hadde visst om det på forhånd ja. Nå har jeg lest en hel del om både programmet og det at de stadig vekk blir tatt for å være tiggere. Jeg tenker både at det er trasig for dem at de blir tatt for å være tiggere og at det ikke er så rart at de blir det. Vi blir oppfordret i hytt og pine til å være forsiktig med kort-terminaler, at det skimmes kort over en lav sko og greier. Vi advares mot Nigeria-e-post og lommetyver og vi leser om familier som blir ranet i sine egne hjem. Hadde jeg vært en enslig kvinne på 70 hadde jeg antakeligvis blitt vettskremt. Men som sagt, jeg synes de dokumenterte godt at de hadde alt på stell når de først stod her på trappa. Løsningen må være mer informasjon. Tror jeg. Lokalavisa er en bra start ja.

Athaug

01.06.2011 kl.15:42

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10094679

www.norskbokforlag.no har drevet dette studentprogrammet i mange år. Resultatet er at fattige studenter har fått finansiert sin utdannelse og i dag innehar toppstillinger i hjemlandene. Synd det blir misforståelser og bankterminaler på døra er nok fremdeles litt for nytt. Men saken er at handlene blir sikrere og kontrollen bedre ved å bruke terminal. Håper dette oppstyret blir snudd til fordel for dem. Det er tøfft å selge på dørene i våre dager. Men realiteten er at ved å kjøpe bøker fra disse studentene bidrar du til u-hjelp på en mye bedre måte enn mange andre milde gaver. Det er hjelp til selvhjelp på beste måte!

Eirik

01.06.2011 kl.14:34

Sikkert denne adressen du har sett etter: http://www.canvasser.org/ :)

Sten

01.06.2011 kl.14:02

Ja, det burde selvfølgelig være oppslag i Lokalavisa, mulig at det var det også. Her hvor jeg bor så jeg et oppslag i avisen på baksiden, med både bilde og masse info. Kommer de på døra hos meg skal jeg kjøpe noe. De har et meget bra utvalg så vidt jeg har lest, i både helsebøker og naturbøker. Helt klart verdt noen av mine kroner i alle fall.

ripsogvanilje

01.06.2011 kl.13:49

Sten: Når jeg bestemmer meg før jeg åpner døra for at jeg ikke skal kjøpe noe, betyr det at rosemaleren fra Skjåk eller 11-åringen med dopapir ville fått samme svar. Hva har det med fremmedfrykt å gjøre? Og hvem sa at jeg ikke var hyggelig? Det er jo akkurat dette jeg mener med siste avsnitt; man ender opp med å være en drittsekk det øyeblikket man sier nei til å gi noen penger uansett hvor mye man har gitt før og med hvilken fordeling til de forskjellige formålene. Og akkurat som du demonstrerer med kommentaren din, blir man en ekstra stor drittsekk av å si nei til noen fra et annet land og med færre ressurser enn oss. Men jeg kan faktisk ikke få dårlig samvittighet hver gang jeg ikke gir av lønna mi til noen som er verre stilt enn meg. Jeg gir som sagt til de formålene jeg har valgt meg ut. Gir du til _alle_ som har mindre enn deg selv..?

Nei, jeg har aldri sett en tigger med bankterminal før. Ikke mente jeg at det var åpenbart at han var kriminell heller. Det er derfor jeg mener det er sannsynlig at det kunne være et elendig kommunisert lovlig opplegg, hvilket det også viser seg å være. Jeg ser at jeg godt kunne formulert meg tydeligere på at jeg ikke primært anså det som et svindelforsøk.

Etter hva jeg har funnet ut i løpet av dagen, og som Rikke sier i sin kommentar, er det et helt legitimt opplegg. Det kan man faktisk ikke vite når de kommer på døra. Jeg holdt ham selv ikke for å være en "tigger" når han dukket opp, jeg syntes han dokumenterte godt at det ikke var det, men hvis en av hans kolleger på Slependen ikke har greid det, synes jeg ikke det er rart om folk kan stusse på opplegget.

Det jeg stusser på i opplegget er at han sa han kom fra en studentorganisasjon som jobbet for at han skulle få studere i hjemlandet sitt. Det var ikke hjemmesiden til forlaget han viste til, og jeg har fortsatt ikke funnet ut hva dette var. Og siden de tydeligvis sliter med å få solgt bøkene fordi mange avviser dem, ville jeg revurdert opplegget, slik at færre avviser dem. Hva med å ha med noe informasjon som folk kan få og lese, og eventuelt bestille hos forlaget i etterkant med en kode som gir studenten den provisjonen han er ute etter?

Rådet mitt blir likevel at de jobber med kommunikasjonen, for det er åpenbart der det svikter. Selv om jeg ikke ville kjøpt noe uansett denne dagen, samme hvem det hadde vært og hvilken hudfarge vedkommende hadde hatt!

Rikke: Beklager at du blir pinlig berørt. Jeg kjenner også mange voksne studenter, og mange som jobber for å finansiere studiene sine. Det er det ingenting galt i. Også om en nordhordalending på 40 hadde presentert seg med "Hei, jeg heter Gunnar og er student", ville jeg tenkt at han var noe voksen for å være student. ;-)

Rikke

01.06.2011 kl.13:19

Denne artikkel sto i lokalavisa vår http://www.nordhordland.no/puls/article5621532.ece

Minner om at det er mange grunner til at folk i "feil" alder tar utdanning. Er ellers enig med Sten. Syns vanligvis det er moro å lese bloggen din, men idag blei jeg pinlig berørt. Jeg har arbeidskammerater fra både Midtøsten og Afrika, mer eller mindre godt voksne folk som jobber turnus for dårlig betaling, og mange av dem tar utdanning i tillegg. Noen for andre gang, fordi Norge ikke vil godkjenne kompetansen deres. Jeg er ikke glad i dørsalg, men ...

Sten

01.06.2011 kl.13:03

Haha.. Hva med å prøve å være litt hyggelig mot de som ikke har det så bra som deg.. Personen jobber knallhard for å selge bøker for å få en utdannelse i hjemlandet, så han kan gi familien hjemme et bedre liv. Det står det respekt av. Han er ikke her for å snylte på de godene velferdsstaten gir ulovlige innvandrere i Norge. Du burde skamme deg som oppfører deg så dårlig. Setter du ikke pris på det du har? Ser du på det som en selvfølge at du har det så bra som du har det?

Denne karen var åpenbart ikke kriminell. Har du noen gang sett en tigger med bankterminal før? Ta deg tid til å lære engelsk og kom tilbake da. Fremmedfrykt som dette burde vi ha kommet for langt for.

Mr

01.06.2011 kl.10:44

Vet at Norsk bokforlag har hatt tradisjon for å bruke utenlandske studenter for å selge bøker dør-til-dør i sommerhalvåret. Høres ut som han var en av dem (De holder til på Røyse utenfor Hønefoss). Om selgeren var plagsom, så ville jeg kontakta og sagt fra. (www.norskbokforlag.no)

Skriv en ny kommentar

ripsogvanilje

ripsogvanilje

33, Stjørdal

Innviklingshemmet småbarnsmor, eks-trailersjåfør, brudekjolenerd, eks-HR-sjef, Røde Kors-sympatisør og nygift konemor med relativt god selvinnsikt, dårlig tålmodighet og tørr humor. Evner dårlig å skrive ting uten å sette ting på spissen. Venter når som helst en internasjonal utmerkelse for min innsats for menneskeheten ved ikke å ha valgt flygelederyrket. Er skikkelig dårlig med små ting som må danderes og/eller lett går i stykker og setter stor pris på mat som er klissete, elsker rødvin, Italia og alt som kan holde føttene mine varme. Sa opp jobben og tenkte å skrive en bestselger, plutselig. Blogger inntil videre og har en seriøs ambisjon om å betale huslånet med skribleriene mine. Wish me luck.

Kategorier

Arkiv

hits