Tannkosthygiene

Vi har liksom så god hygiene, vi. Her i Norge og nå for tiden. Rent og pent, jif-sprayede overflater og blanke fliser på badet. Men hvor rent er det egentlig? Og hvilke krav setter vi til hygienen i de forskjellige delene av huset?

Drikkeglass. De færreste jeg kjenner tar vare på drikkeglasset en hel dag. De mest ekstreme fyller en maskin per dag med drikkeglass. Et glass vann, rett til vask. Hva er problemet med å drikke av det en hel dag? Sånn som vi gjorde før? Sette det bak vasken og ta det når man trenger det, skylle det og sette det opp-ned. Veldig mange, meg selv inkludert, har en egen jobb-kopp som byttes først når den er så full av kafferester at det bare er et tynt lite rør å fylle kaffe i midt i koppen. Da kan jeg vaske den, men vil jo helst ikke, for da forsvinner den ut i kontorlandskapet. og uten den røde koppen med brilledame på er jeg ikke komplett på jobb.
Do. Man er ikke med ungene på do hver eneste gang. Det har hendt, de gangene jeg tilfeldigvis har kommet over unger alene på do, at jeg har tenkt at det burde jeg kanskje være i minst ti år til. Men jeg vasker jo, Domestos er min beste venn, jeg vasker til og med badegulvet med Domestos. Jeg vasket katten i Domestos en dag også, da den kom smattende ut fra badet med våte labber som den ristet, og var våt under hele magen- og det var våte potespor fra oppi doen og ut til gangen. Automatisk dolokk-lukker- noen? Men farmor sine do var alltid plettfrie, det var som å komme inn på doen på et 5-stjerners hotell hver gang. Nå var det riktignok bare hun som bodde der og hele huset luktet klor, men likevel. Jeg har brukt titalls liter diverse sprayer på doen vår med jevne mellomrom, i tillegg til den nevnte Domestos, men det føles allikevel ikke sånn rent som jeg husker doene var før i tiden.
Bestikk vs. tannkost. Er det noen som har sitt eget bestikk og setter det i en kopp med litt gørr i bunnen etter bruk? Og har det samme stående i samme kopp i etpar uker, eller etpar måneder? For det gjør man jo med tannkoster? Jeg vasker tannkostene i oppvaskmaskina med jevne mellomrom. Man bruker dem til å pelle nye og gamle matrester og spytt ut av munnen, hvorfor er det greit å putte en døgngammel uvasket tannkost i kjeften, mens man ikke vurderer å bruke samme gaffel to ganger på rad?
Synlige og ikke synlige steder. Det man ikke vet... Bodene jeg så hjemme hos klassevenninner og andre jeg snek meg inn i bodene til uten å ha lov da jeg var barn, var ryddige. I fryseren lå elgsteken i alu-folie og merket med frysetape og sprittusj på sin ende, mens TYTTE '87 var sirlig stablet i den andre enden. Hermetisk syltetøy og tomme kakebokser til jul stod stablet i hyllene, bærplukkeren og den sju år gamle kassen til støvsugeren stod på sin plass og safta stod på 1-liters soloflasker med bunnslagg og skjulte en dunk heimert. Ja, der de ikke hadde 10-liter gjemt bak støvsugeren da.
Men det var ryddig og rent i boden, og det var rent på vaskerommet. Alle vaskerommene jeg tok av meg oljehyren på var rene, selv om noen hadde vrengt av seg like skitne klær der dagen før, og dagen før det. Og selv om mor var hjemme og ufør med diverse vondter, eller sydde soveposer på heltid eller var oppe klokka fem hver dag for å gå i fjøset første gangen. Det var derimot ikke alltid så ryddig og skinnende og flashy på stua. Sofaen var gjerne litt slitt, for den arvet de fra gamle tante Anna da de flyttet inn. Stolene på kjøkkenet var ikke helt like, og kanskje hadde de sett bedre dager. Men de var rene. Det var ikke rømmegrøt var forrige påske på stolbena og kaffeflekker under bordplata fra en morgen i fjor høst da det gikk litt fort for seg. Og folk hadde tepper under kjøkkenbordet, og det teppet ble det vasket under hver helg.
Det var i det hele tatt rent og ryddig på de stedene man ikke så, mens overflatene ikke gnistret og luktet sterkt av "Jif-spray- nå enda bedre!".Om det ikke var så mye mer enn Jif, Nylonvask og Grønnsåpe som var vanlig, så tror jeg jevnt over alle hadde det renere før, bare på en annen måte. Og man tolererte mer bruk av huset. Man hørte ikke om noen som kledde barna for å matche interiøret, eller som ikke kunne henge opp de små kunstverkene barna kom med fordi det ikke passet stilen. Det var klistret og tapet og det var brødsmuler på kjøkkenbenken og lego i stua. De drakk av vannglasset to ganger med flere timers mellomrom og holdt doen ren uten Domestos og alskens sprayer.

Men om de vasket tannkostene sine før, det vet jeg sannelig ikke?

 

 

3 kommentarer

Enbedrehalvdel

11.03.2011 kl.19:41

Men d har æ å hørt. Fra type troverdige kilda. Hvis man blir dårlig, vask tannkosten seriøst eller bytt i en ny. Ellers risikere man å få basseluskan i sæ på nytt ei kort stund etter..

Vibeke

10.03.2011 kl.22:25

Har et søskenbarn som bestandi kaste tannkosten når han e dåli æ.. Han har ei formeining om at d e der all ulumskhetan sitt.. :p Synes kansje at dokosten e vær æ da.. Takk t IKEA å 9 kroners-dokostan ;)

tante gunni <3

10.03.2011 kl.20:30

hæhæh..du e god torunn :) fikk virkelig nånn tanka tebake te barndommen av den her. my gode "rene" minna ja :) men den med tannkostn, den va ny ;)

Skriv en ny kommentar

ripsogvanilje

ripsogvanilje

33, Stjørdal

Innviklingshemmet småbarnsmor, eks-trailersjåfør, brudekjolenerd, eks-HR-sjef, Røde Kors-sympatisør og nygift konemor med relativt god selvinnsikt, dårlig tålmodighet og tørr humor. Evner dårlig å skrive ting uten å sette ting på spissen. Venter når som helst en internasjonal utmerkelse for min innsats for menneskeheten ved ikke å ha valgt flygelederyrket. Er skikkelig dårlig med små ting som må danderes og/eller lett går i stykker og setter stor pris på mat som er klissete, elsker rødvin, Italia og alt som kan holde føttene mine varme. Sa opp jobben og tenkte å skrive en bestselger, plutselig. Blogger inntil videre og har en seriøs ambisjon om å betale huslånet med skribleriene mine. Wish me luck.

Kategorier

Arkiv

hits