Det bli itj fart uten bart

Petter Northug stiller med trailerbart og sier at  "Det bli itj nå fart uten bart". Jeg er så glad for at det er noen som sørger for å tilføre ikke bare skisporten, men Norge, litt fart. Det er så mange mennesker som lever av og for å ligne på de andre, både utenpå og inni.
I musikken står Axis of Awesome for det etterhvert kjente klippet hvor de demonstrerer at en serie på 4 akkorder står bak en hel haug med kjente hits. Tar du utgangspunkt i disse, har du kommet langt på veien til å skape en sang folk vil like, dersom du er mer interessert i kommers enn originalitet.

I bloggverden finnes utallige jenter mellom 12-40 som alle teller forbruket av brunkrem per uke i spann, har et sykelig høyt forbruk av tuperingspudder og et skremmende forhold mellom innsyn i norsk rettskrivning og innsyn i leppeforstørrende produkter og -prosedyrer. Rørende forslag til hvordan man kan redde verden i pumps, dagens outfit (og de er sikkert kjempetrendy, for de er i hvert fall ofte stygge som pokker) og ymse shoppingforslag som kan være med å gjøre DEG til en av mengden. Det skaffer sikkert sponsorer på bloggen. Men originalitet?

I den tabloide medieverden finner man alle malene for hvordan menn og kvinner, men mest om sistvnevnte, skal se ut. Her kan både småjenter og voksne kvinner som meg selv få en innføringi hvordan vi burde ha sett ut. Årets Sports Illustrated-cover er hovednyhet igjen og igjen, og om man stoler utelukkende på de største nettavisene for å holde seg oppdatert på hva som skjer i samfunnet, er man sikret å sitte igjen med det inntrykket at det å passe inn i de eksteriørmessige malene av i dag er det aller viktigste, i tillegg til ukas tabelltopp i Premier League, hvilken genser Maria Amelie har på passbildet sitt og journalistens anbefaling av meningløse You Tube-klipp. Ja, og så sju saker hver på de tre største ulykkene siste uke. Oljelekkasje, uro i Nord-Afrika og deromkring og... og... ja det var vel det for denne uka.
I sporten har du irriterende korrekte utøver som Ole Einar Bjørndalen, som riktignok innehar en beundringsverdig evne til å legge bort alt annet som betyr noe i livet for å få sine medaljer, men som utover det framstår som lite original og slett ikke en som tilfører sporten noe utover å sørge for sin egen plass på statistikkene.

Nå skal jeg medgi at Northug og sporten hans opptar en uproporsjonal stor del av media, både på nett og papir, hele vinteren, og ikke bare når det er et forestående VM i Oslo. Men når det først skal være sånn, så er det så deilig befriende at det er en som er litt annerledes enn de andre. Og hva skjer når han er annerledes enn de andre, og ikke passer inn i malen? Han blir elsket! Ikke for sine prestasjoner, for han er mer populær blant journalistene enn vinnerne selv når det går trått. Men han blir elsket fordi han er seg selv.

Er man dønn innenfor malen og streber etter å framstå som nettopp det, blir man kanskje ikke mislikt av mange, men mange vil mislike nettopp det at man ikke presenterer noen håndgripelig individualitet. Som alle photoshoppa, lettkledde damer på nettavisene. Det er jo ingen grunn til å mislike dem. Og det er hele problemet! Det blir ikke menneskelig, og vi er sulteforet på ekte mennesker i media. Noen som får oss andre til å føle oss ekte, til å tro på at det vi har, er og står for er noe som blir satt pris på. Hvorfor digger vi Truls sin Gullrutedans? Fordi han står fram som et ekte menneske som presterer noe som egentlig er forbeholdt de som er støpt i en helt annen form, bokstavelig talt, enn ham. De to glansbildene han danser med blir satt dønn i skyggen, det er han som fanger øyet vårt.  Og hun i grilldress med severdighetene, Linda Eide- hun er et ekte og deilig menneske! Og når Northug, med eller uten trailerbart, men ihvertfall med en framtoning som jeg personlig forbinder mer med en storkjefta avløser som aldri har vært i byen enn en superstjerne i en toppidrettsgren, uten filter deler sine reaksjoner med oss andre, da digger jeg det.

Ærlighet, originalitet og ekte menneskelighet! Heia EKTE MENNESKER, med alle sine gode OG dårlige egenskaper, inni og utenpå!
5 kommentarer

Ann-Sølvi

22.02.2011 kl.09:11

Word!

ripsogvanilje

21.02.2011 kl.16:17

Ann:

Men nettopp! Det er ikke de glitrende og fantastiske som er idealet heller- voldsomt var ikke noe mål her. Det er de man kan kjenne seg igjen i, si gjerne de som TØR å være ei grå mus, eller sort får eller hvilket som helst dyr i hvilken som helst farge, og gi beng i om "idealet" sier noe annet. Man må slett ikke ha kjeften til Petter Northug eller muv'sa til Truls for å være genuin. Det finnes et hav av andre egenskaper som er minst like gode men er mindre egnet for show-biz (regner med sport i den kategorien også...) og dermed mindre synlige for oss.

Men nå handlet dette innlegget i stor grad om hva mediene formidler av idealer. Det er akkurat like genuint, ekte og respektabelt å være, gjøre og stå for hva som helst annet som er fundert i et ekte Jeg, uten å la seg påvirke av hva alle andre, media inkludert, sier at de forventer av deg. Kanskje er ikke dette en big deal for andre i det hele tatt. For meg er det det, fordi jeg synes det er til tider skikkelig vanskelig å skille mellom hvilke forventninger som har rot i meg og hvilke som har rot i andres forventninger til meg. (Og av andres forventninger er noen reelle, mens andre har jeg selv konstruert, med det resultat at jeg jobber kjempehardt for å oppfylle ønsker som ikke finnes. Bortkasta!! En dag vil jeg lære meg å leve etter mantraet ?godt nok er nok?. Det er noe skikkelig dritt å føle at man ikke strekker til fordi man har urealistiske krav til seg selv.)

Man trenger ikke være så himla ulik alle andre for å være individualist- mener jeg. Og da snakker jeg om alle "oss".

Man trenger ikke legge til side normal folkeskikk heller. Det kjenner jeg selverklærte såkalte individualister som er dobbelt så gamle som meg selv som tror- og det finnes ikke sjarmerende! Verden fungerer i grunnen best om flertallet evner å tilpasse seg sine omgivelser. Men er man nå der at man streber hardt etter å være noe HELT annerledes, er man jo ikke lenger unik, for det er det mange som gjør. Og gitt DEN tolkningen av individualister og originaler, så har de ikke noe ved "roret" å gjøre.

Å stå så trygt i seg selv og sine egne verdier at man har mot til å la seg mislike, enten man er kjendis eller "grå mus", det står det respekt av. Og er man der, er man godt skikket til å være med på å bringe verden framover- og til å gjennomføre et ærlig dags arbeid, enten det er i skisporet, på kontoret, i ei grøft, i en bil eller foran kamera.

Ære være den grå musa- og ære være alle de andre som tør å være seg selv også, uansett om man går i ett med landskapet eller står i kontrast til det :-)

Ann-Sølvi

21.02.2011 kl.11:34

Originale og spennende er de selvsagt disse individualistene, underholdende også, men hvor ligger nytteverdien? Går verden fremover med individualister ved roret, f.eks? Jeg vil slå et slag for oss som er ordinære, tørre og kjedelige og som ikke har selvtillit til å stå frem som glitrende og fantastiske individualister! De fleste må etterstrebe å passe inn i omgivelsene nettopp for å få gjennomført et ærlig dags arbeid. Jeg hyller den grå musa! Med eller uten foundation...

Catrine

20.02.2011 kl.22:28

You go girl!! :-D

lena

20.02.2011 kl.17:50

Fortsatt like imponert over hvor dyktig du er.! Treffer meg mitt i hjertet, eller dvs som jeg sku ha sakt/opplevd det selv. kjenner meg igjen i det meste du skriver om !

Skriv en ny kommentar

ripsogvanilje

ripsogvanilje

33, Stjørdal

Innviklingshemmet småbarnsmor, eks-trailersjåfør, brudekjolenerd, eks-HR-sjef, Røde Kors-sympatisør og nygift konemor med relativt god selvinnsikt, dårlig tålmodighet og tørr humor. Evner dårlig å skrive ting uten å sette ting på spissen. Venter når som helst en internasjonal utmerkelse for min innsats for menneskeheten ved ikke å ha valgt flygelederyrket. Er skikkelig dårlig med små ting som må danderes og/eller lett går i stykker og setter stor pris på mat som er klissete, elsker rødvin, Italia og alt som kan holde føttene mine varme. Sa opp jobben og tenkte å skrive en bestselger, plutselig. Blogger inntil videre og har en seriøs ambisjon om å betale huslånet med skribleriene mine. Wish me luck.

Kategorier

Arkiv

hits