Morsdag, valentinsdag og andre kommerse påfunn
"Morsdag", "Valentinsdag", "Halloween" og enkelte andre "dager" gir meg en dårlig smak i munnen. Hvert år antar de jeg sier dette til i disse dager at jeg får dårlig service på disse dagene og av den grunn har noe i mot dem.

Jeg skal ikke ta for meg bakgrunnen for alle disse dagene, men siden News Feed'en på fjesboka ikke levner noen tvil om at årets Morsdag går av stabelen i dag, kan jeg jo gjøre et forsøk på å oppsummere historien til denne.

Som alt annet, kan man finne spor av også denne dagen i gammel gresk og romersk historie. Noen har gravd frem en historie om en greker som lagde morsdagskort av leire. Antar at også laptop'en har sine røtter i det gamle Egypt hvis man bare leter godt nok og legger godviljen til.

Utover private leirkortinitiativ, feiret grekerne Rhea, "Gudenes mor", hver vår.
Romerne hadde en 3 dager lang feiring fra 15.-18. mars kalt Hilaria så langt tilbake som 250 år før Kristus, hvor de feiret Cybele, en romersk variant av Rhea. Her mangler det masse informasjon, så for den som er dypt inne i gresk og romersk mytologi blir dette selvsagt altfor enkelt. Beklager.
I England feiret man på 1600-tallet jomfru Maria på "Mothering Sunday" 4. søndag i fasten, og dette innebar ofte at tjenere og arbeidere fikk fri for å besøke sine mødre. Denne feiringen, som var dels en religiøs høytid og dels en familiehøytid, fikk etterhvert sine egne retter og i deler av England var det egne retningslinjer for morsdagskaken.
Under den industrielle revolusjon døde disse skikkene litt ut i England fordi det tok for mye tid å la arbeiderne få fri. Det samme skjedde blant kolonistene i Amerika.

I USA sådde Julia Ward Howe spiren til den moderne morsdagen. Som en reaksjon på alle dødsfallene og tragediene i borgerkrigen, appellerte hun til alle landets mødre om å få slutt på at deres sønner drepte de andre mødrenes sønner gjennom sin "Mother's Day Proclamation" i 1870. Forøvrig en tidløs fredsappell i en feministisk form. Hun kjempet gjennom en morsdagsfeiring den 2. juni hvert år, første gang i 1873. Denne feiringen døde ut etter ti år, men Anna Jarvis greide i 1908 å overbevise sin kirke i West Virginia om å avholde en årlig gudstjeneste til ære for alle mødre. I 1914 ble den offisielle morsdagen vedtatt av kongressen, men med den forskjell fra Howe's variant at den skulle feire mors rolle i familien- ikke mors rolle i på den offentlige arena.

Noen år senere var hun blitt svært bekymret for kommersialiseringen av dagen. -"I wanted it to be a day of sentiment, not profit." Hun gremtes også over bruken av ferdigtrykte morsdagskort, og mente det var "a poor excuse for the letter you are too lazy to write." Etter å ha forsøkt å gå rettens vei for å avskaffe de komersielle tradisjonene som raskt utviklet seg rundt morsdagen, ble hun arrestert for å ha forstyrret ro og orden, og hun ble snart satt til side av blant annet Eleanor Roosevelt, og fikk ikke lenger ta del i den offentlige komiteen for morsdagen.

Utover 1900-tallet sluttet flere land seg til denne moderne morsdagsfeiringen, til forskjellige datoer. Felles for alle er at det er en stor kjøpefest. I USA er morsdag den nest største gavedagen etter jul. I 2006 antok man at amerikanerne brukte 14 milliarder dollar på morsdagen. Da kan man kanskje relatere til Jarvis' fortvilelse i sitt brev til blomsterindustrien i USA da hun så den kommersielle utviklingen:
?What will you do to route charlatans, bandits, pirates, racketeers, kidnappers and other termites that would undermine with their greed one of the finest, noblest and truest movements and celebrations??

Og der er bakteppet for den dårlige smaken jeg får i munnen av akkurat denne feiringen. For det første tror jeg det finnes et stort nok spor av feminist i meg til at dette med å feire mors plass i familien ikke nødvendigvis er en bedre grunn enn å feire mors plass i samfunnet. Men det er ikke noe jeg har tenkt veldig mye på, egentlig. Mest av alt er det de kommersielle årsakene.

-Har du ikke lyst på gaver og blomster, da? -Klart jeg har lyst på gaver og blomster! Men jeg vil ikke at noen skal bruke penger på blomster til meg fordi det står i kalenderen. Gi gjerne moder'n blomster på bursdagen min om du mener det var noen form for prestasjon å sette meg til verden. Jeg er sikker på at hun blir overrasket! Ellers er det vel egentlig bare bursdagene til mine barn som er kalenderfestede datoer for prestasjoner som fortjener oppmerksomhet, det er definitivt ingen prestasjon fra min side at trykkeriet har skrevet "morsdag" i almanakkene.


-Har du ikke lyst på kake, da? -Klart jeg har lyst på kake! Du og du, jeg har lyst på kake, alltid! Kake tar jeg gjerne når som helst, der er ALLE unnskyldninger gode nok, man trenger ikke å ha prestert noe engang for å spise kake.


-Har du ikke lyst på frokost på sengen, da? -Jeg ligger ikke på meg liggesår andre søndag i februar fordi jeg venter på frokost på sengen. Enhver oppmerksomhet eller gest fra barn eller kjæreste settes stor pris på uansett dag i året. Jeg synes ikke det blir ekstra ille å måtte gjøre husarbeid  fordi det er morsdag heller. Det er i så fall fordi husarbeid er usannsynlig gørr. Og med den ektefølte holdningen til husarbeid fortjener jeg antakeligvis ikke noen særlig oppmerksomhet på bakgrunn av min plass i familien heller- så da er vi egentlig vel forlikte, jeg og kalenderen, om at andre søndag i februar er en flott dag å ha en søndag på.

Happy day!

 

3 kommentarer

Pia

14.02.2011 kl.16:38

E syns fortsatt morsdag og farsdag e en fin ting, valentinsdagen derimot e bære shit.

Foreldre i dagens samfunn syns e bi satt altfør lite pris på. At d ska va en kjøpefest e ikke nødvendig, men d kan va en liten oppmerksomhet i en eller anna forstand. Sånn som e, som hadd kjøpt et skjerf t mamma i slutten av januar som e tenkt å gi ho, da fikk ho d i morsdagsgave istedet. Mæ alt foreldran vårres jær før oss (ihvertfall mine jær mye og stille alltid opp både fysisk og psykisk) syns e dem fortjene en liten oppmerksomhet innimellom. Sånnsett syns e d e en fin ting.

Men en gave treng ikke va en gave i fysisk forstand. E finn bestandi et dikt, et ordtak eller nå lignanes som e skriv i et kort (gjerne ett helt enkelt pappkort som e ha ordna av farga kartong) ilamme ei lita tegning, eller nå anna pynt. Å d e jo gjerne sånne ting foreldra sett mest pris på, fremfor ett par dyre øredobba eller den 27. morsdagsblomster'n (Erland&Daniel - no pun intended :P)

No har e et kjempegodt forhold t foreldran mine da, spesielt t mamma, så ho får ofte gave fra me annakvar mnd. Å ho fortjene myy meir enn d <3

ripsogvanilje

14.02.2011 kl.12:10

Det tror jeg helt sikkert var stas både for små og store! Selvlagde "kunstverk" har utvilsomt sin helt egne sjarm og de overleveres som du sier gjerne med stor forventning og spenning. Uimotståelig! :-)

14.02.2011 kl.10:22

Syns det er trvelig med både morsdag å farsdag, jeg :) Ungene storkoser seg med å lage hemmelig mordags og farsdagsgave i bhg. Og det er med forventning og spenning i blikket de overleverer gaven! Handelsstanden gnur seg selvsagt i hendene, men de skal vel leve de også. Man MÅ ikke løpe i butikken å kjøpe dyre gaver selv om almanakken skriver morsdag, og man KAN feire mordsag selv om kommersielle krefter står bak "påfunnet"...

Skriv en ny kommentar

ripsogvanilje

ripsogvanilje

33, Stjørdal

Innviklingshemmet småbarnsmor, eks-trailersjåfør, brudekjolenerd, eks-HR-sjef, Røde Kors-sympatisør og nygift konemor med relativt god selvinnsikt, dårlig tålmodighet og tørr humor. Evner dårlig å skrive ting uten å sette ting på spissen. Venter når som helst en internasjonal utmerkelse for min innsats for menneskeheten ved ikke å ha valgt flygelederyrket. Er skikkelig dårlig med små ting som må danderes og/eller lett går i stykker og setter stor pris på mat som er klissete, elsker rødvin, Italia og alt som kan holde føttene mine varme. Sa opp jobben og tenkte å skrive en bestselger, plutselig. Blogger inntil videre og har en seriøs ambisjon om å betale huslånet med skribleriene mine. Wish me luck.

Kategorier

Arkiv

hits